Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019

Έφυγε από τη ζωή ο Βολιώτης πεζογράφος και ποιητής Μιχάλης Μήτρας



***
Έφυγε από τη ζωή ο Βολιώτης πεζογράφος και ποιητής Μιχάλης Μήτρας


Έφυγε χθες από τη ζωή, ο ποιητής και πεζογράφος Μιχαήλ Μήτρας, ο οποίος γεννήθηκε στον Βόλο το 1944.
Ο εκλιπών παρακολούθησε νομικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ραδιοσκηνοθεσία στο City Literary Institute του Λονδίνου, όπου έζησε τέσσερα χρόνια, για να εργαστεί στη συνέχεια ως παραγωγός εκπομπών λόγου στην Ελληνική Ραδιοφωνία.
Συνεργάστηκε με τα περιοδικά «Χρονικό», «Σήμα», «Ρεύματα» και «Νέα Συντέλεια». Δημοσίευσε τα πεζογραφικά βιβλία «Φανταστική νουβέλα» (1972), «Αστική τοπιογραφία» (1982), «Αόριστες λεπτομέρειες» (1990) και «Μηχανή αναζήτησης: Πεζο-γραφήματα» (2008) ενώ το ποιητικό του έργο αποτελούν οι συλλογές «Το άλλοθι της περι-γραφής»(1976), «Ασταθές πεδίο» (1984), «Η τελευταία εικόνα του κόσμου» (1987), «Η παράδοξη οικειότητα του αγνώστου» (1997) και «Διακριτικές μεταβολές» (2004).
Σε ανακοίνωσή της για τον θάνατο του Μήτρα, η Εταιρεία Συγγραφέων υπενθυμίζει ότι ύστερα από δική του πρόταση καθιερώθηκε στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου.
Οπαδός της «συγκεκριμένης ποίησης», που άρχισε να καθιερώνεται στην Ευρώπη από τα μέσα της δεκαετίας του 1950, ο Μήτρας επιδίωξε στα ποιητικά και τα πεζογραφικά του κείμενα την υπονόμευση αφηγηματικής συνοχής και συνέχειας, την αναμέτρηση με τις οπτικές και τις εικαστικές δυνατότητες της γραφής και την ειρωνική χρήση των γλωσσικών στερεοτύπων της καθημερινότητας με επανειλημμένες παραπομπές στην τηλεόραση και τη διαφήμιση.
Όπως στην ποίηση έτσι και στα πεζά του, λέξεις και φράσεις σχηματίζουν ένα άθροισμα που προκαλεί μια νοηματική εντύπωση ικανή να θυμίσει μόνο το σχήμα του. Και οι κατ’ αυτόν τον τρόπο επιλεγμένες λέξεις και φράσεις ενισχύουν, μεταξύ άλλων, τη μουσικότητα των βιβλίων του.
Συλλυπητήρια από το Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού
Τα συλλυπητήριά του εκφράζει το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για τον θάνατο του ποιητή Μιχαήλ Μήτρα, σε ηλικία 75 ετών. Μετά από δική του πρόταση προς το Δ.Σ της Εταιρείας Συγγραφέων, το 1997, καθιερώθηκε στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου.
H φετινή εκδήλωση της Εταιρείας Συγγραφέων για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, που θα γίνει στις 22 Μαρτίου στο Πνευματικό Κέντρου του Δήμου Αθηναίων με τίτλο «Στο φως του Ομήρου», θα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Μιχαήλ Μήτρα.
Η κηδεία του θα γίνει την Κυριακή στις 12.30’ το μεσημέρι από τον ιερό ναό Αγ. Λαζάρου του Κοιμητηρίου Βόλου.
***
Ο χρήστης e-thessalia.gr - Εφημερίδα "Θεσσαλία"κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.

Πληροφορίες για αυτόν τον ιστότοπο

E-THESSALIA.GR
Έφυγε χθες από τη ζωή, ο ποιητής και πεζογράφος Μιχαήλ Μήτρας, ο οποίος γεννήθηκε στον Βόλο το 1944. Ο εκλιπών …


***

Μιχαήλ Μήτρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγησηΠήδηση στην αναζήτηση
Μιχαήλ Μήτρας
Μιχαήλ Μήτρας.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1944
Βόλος
Θάνατος6  Μαρτίου 2019
Νέα Μάκρη Αττικής
ΕθνικότηταΈλληνας
ΥπηκοότηταΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΝέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασυγγραφέας
ποιητής
Ο Μιχαήλ Μήτρας γεννήθηκε το 1944 στον Βόλο και πέθανε στις 6 Μαρτίου 2019 στη Νέα Μάκρη Αττικής. Ήταν ποιητής και πεζογράφος.
Παρακολούθησε νομικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ραδιοσκηνοθεσία στο City Literary Institute του Λονδίνου.
Στην ποίησή του είναι φανερές οι επιδράσεις των ρευμάτων της «συγκεκριμένης», και της «οπτικής» ποίησης, ενώ στην πεζογραφία του απουσιάζει η γραμμική αφήγηση και κυριαρχεί η αποσπασματικότητα.
Εκτός από τις εκδόσεις των βιβλίων του και τις δημοσιεύσεις σε λογοτεχνικά περιοδικά, έχει εκθέσει "οπτικά ποιήματα" σε ατομικές και ο μαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Συνεργάστηκε στη σύνταξη της ετήσιας έκδοσης "Χρονικό" (εκδ. Ώρα) και των περιοδικών "Σήμα", "Ρεύματα".
Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων. Ύστερα από πρότασή του, το 1998, η Εταιρεία Συγγραφέων καθιέρωσε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, την Ημέρα Ποίησης - 21 Μαρτίου. Κείμενά του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά και γαλλικά. Εργάστηκε ως παραγωγός εκπομπών λόγου στο Τρίτο και στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ.

Εργογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ποίηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Το άλλοθι της περι-γραφής, Ιδιωτική έκδοση, 1976.
  • Ασταθές πεδίο, Αιγόκερως, 1984.
  • Η τελευταία εικόνα του κόσμου, Αιγόκερως, 1987.
  • Η παράδοξη οικειότητα του αγνώστου, Δελφίνι, 1997.
  • Διακριτικές μεταβολές, Απόπειρα, 2004.

Πεζογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Φανταστική νουβέλα, Ιδιωτική έκδοση, 1972.
  • Αστική τοπιογραφία, Αιγόκερως, 1982.
  • Αόριστες λεπτομέρειες, Απόπειρα, 1990.
  • Μηχανή αναζήτησης, Νεφέλη, 2008.


***




Μήτρας, Μιχαήλ, 1944- 2019



Ο Μιχαήλ Μήτρας γεννήθηκε το 1944 στο Βόλο. Παρακολούθησε νομικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ραδιοσκηνοθεσία στο City Literary Institute του Λονδίνου, όπου έζησε 4 χρόνια, εργαζόμενος στην ελληνική εκπομπή του BBC. Ταξίδεψε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ. Εμφανίστηκε με κείμενά του σε λογοτεχνικά περιοδικά της δεκαετίας του '60, και το πρώτο βιβλίο του ("Φανταστική νουβέλα") κυκλοφόρησε το 1972.
Συνεργάστηκε στη σύνταξη των πολιτιστικών περιοδικών εκδόσεων "Χρονικό" (εκδ. Ώρα) και "Σήμα", στη δεκαετία του '70, καθώς και με τα περιοδικά "Ρεύματα", στη δεκαετία του '90 και "Νέα Συντέλεια" στη δεκαετία του 2000.
Εργάστηκε ως παραγωγός εκπομπών λόγου στην Ελληνική Ραδιοφωνία (Πρώτο και Τρίτο Πρόγραμμα), 1983-2003.
Διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Εταιρείας Συγγραφέων, 2001-2003. Ύστερα από πρότασή του το 1998 η Εταιρεία Συγγραφέων καθιέρωσε για πρώτη φορά στη χώρα μας Ημέρα Ποίησης.
Έχει γράψει βιβλία ποίησης και πεζογραφίας που κινούνται στο χώρο της νεοτερικής λογοτεχνίας και έχει δείξει "οπτικά ποιήματα" και έργα "Mail Art" σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις εδώ και στο εξωτερικό.
Βιβλία του:
Ποίηση: "Το άλλοθι της περι-γραφής", Ιδιωτική έκδοση, 1976, "Ασταθές πεδίο", "Αιγόκερως", 1984, "Η τελευταία εικόνα του κόσμου", "Αιγόκερως", 1987, "Η παράδοξη οικειότητα του αγνώστου", "Δελφίνι", 1997, "Διακριτικές μεταβολές", "Απόπειρα", 2004
Πεζογραφία: "Φανταστική νουβέλα", Ιδιωτική έκδοση, 1972, "Αστική τοπιογραφία", "Αιγόκερως", 1982, "Αόριστες λεπτομέρειες", "Απόπειρα", 1990, "Μηχανή αναζήτησης: Πεζο-γραφήματα", "Νεφέλη", 2008.
Τίτλοι στη βάση Βιβλιονέτ
(2008)Μηχανή αναζήτησης, Νεφέλη
(2004)Διακριτικές μεταβολές, Απόπειρα
(1997)Η παράδοξη οικειότητα του αγνώστου, Δελφίνι
(1990)Αόριστες λεπτομέρειες, Απόπειρα
Συμμετοχή σε συλλογικά έργα
(2013)Ανθολογία της ελληνικής ποίησης (20ός αιώνας), Κότινος
(2012)Το αθηναϊκο underground 1964-1983, Athens Voice
(2011)Καβάλα: Μια πόλη στη λογοτεχνία, Μεταίχμιο
(2003)Καβάλα: Μια πόλη στη λογοτεχνία, Μεταίχμιο
(2003)Οι χαμηλές θερμοκρασίες συντηρούν αναλλοίωτα τα συναισθήματα. Ξαφνικά χτύπησε το τηλέφωνο. Στρατιωτάκια στο πηγάδι. Η φιλαρμονική. Πρωτομηνιά. Κι αν παρήλθον οι χρόνοι εκείνοι, Μεταίχμιο
(2001)Βόλος: Μια πόλη στη λογοτεχνία, Μεταίχμιο

πηγή
***

ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙ!... ΑΘΑΝΑΤΟΣ!

***

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου