***
ΠΗΓΗ
***
Μιλήσαμε με τον Κρητικό που Εκπαίδευσε Ένα Κριάρι για την Πτυχιακή του
«Το ευχαριστήθηκα κυρίως, επειδή καταρρίφθηκε ένας μύθος που θέλει μόνο τα σκυλιά να εκπαιδεύονται. Αυτό δεν ισχύει».
«Απολαμβάνοντας το αποτέλεσμα της συνεργασίας μας», γράφει ο Λεωνίδας κάτω από αυτήν τη φωτογραφία του στο Facebook.
O Λεωνίδας Μουτάκης είναι ένας εκπαιδευτής σκύλων από την Κρήτη. Τρέχει τη σχολή «Σητεία Κ9» και θέλει να βελτιώνεται συνεχώς. Πριν από λίγες μέρες, ανέβασε ένα βίντεο στο Facebook, στο οποίο βλέπουμε τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της δουλειάς που έκανε με ένα κριάρι, τον Μπακαγιόκο. Το βίντεο έγινε viral, χαρίζοντας στο γλυκύτατο κριάρι και τον εκπαιδευτή του τα 15 λεπτά δημοσιότητας που τους αντιστοιχούν. Επικοινώνησα με τον Λεωνίδα για να μάθω από πρώτο χέρι πώς προέκυψε το βίντεο και πόσο δύσκολο ήταν να δουλέψει με τον Μπακαγιόκο.
VICE: Πώς σου ήρθε η ιδέα να εκπαιδεύσεις ένα κριάρι;Λεωνίδας Μουτάκης: Πέρσι, άρχισα να παρακολουθώ κάποια μαθήματα στην Pets Pro Academy, για να πάρω το δίπλωμα εκπαίδευσης και συμπεριφοράς σκύλων. Με είχαν δει σε μια φωτογραφία με τον Μπακαγιόκο και μου πρότειναν να κάνω την πτυχιακή μου πάνω στην εκπαίδευσή του. Είχε πάρει ο πατέρας μου από έναν βοσκό τέσσερα-πέντε προβατάκια, αυτό ήταν το μόνο κριάρι και για να σου πω την αλήθεια το διάλεξα επειδή είχε γεννηθεί χωρίς πτερύγια αυτιών. Είχε μια ιδιαιτερότητα και φοβόμουν μήπως απομονωθεί από τα υπόλοιπα. Έτσι ξεκίνησε η όλη ιδέα. Ουσιαστικά, μου είπαν να τον μάθω να κάνει δυο-τρεις σβούρες και τελικά το ξεπεράσαμε αυτό.
Υποθέτω πως ήταν πιο δύσκολο να τον εκπαιδεύσεις σε σχέση με έναν σκύλο.Σίγουρα είναι πιο δύσκολο, διότι ο σκύλος συνυπάρχει με τον άνθρωπο εδώ και χιλιάδες χρόνια και έχει συνεξελιχθεί μαζί του. Προσκολλάται στον άνθρωπο και εκπαιδεύεται εύκολα. Στην αρχή έπρεπε να δημιουργήσω όλες τις συνθήκες που υπάρχουν με έναν σκύλο, να χτίσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης, να μην αισθάνεται δηλαδή φοβίες και ανασφάλειες μαζί μου.
«Το ευχαριστήθηκα κυρίως, επειδή καταρρίφθηκε ένας μύθος που θέλει μόνο τα σκυλιά να εκπαιδεύονται»
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος εκπαίδευσης;Αυτό που θα σου πω ισχύει για όλα τα ζώα, ακόμα και για τους ανθρώπους: Ο καλύτερος τρόπος είναι να βοηθήσεις το ζώο να σκέφτεται. Η βία, η φοβία, το άγχος και το στρες δεν έχουν καμία θέση στην εκπαίδευσή μας. Πρέπει το ζώο να σε εμπιστεύεται για να μπει στη διαδικασία να σκέφτεται. Αφού το καταφέρεις αυτό, θα πρέπει να καθοδηγήσεις το ζώο και να το επιβραβεύεις. Είτε με φαγητό, είτε με παιχνίδι και χάδια.
Τι σου είπαν οι υπεύθυνοι της σχολής σου όταν είδαν την πτυχιακή σου;Εντυπωσιάστηκαν. Πρώτος την είδε ο επικεφαλής της σχολής, Χρήστος Καραγιάννης, ο οποίος είναι και επιστημονικός υπεύθυνος, όντας κτηνίατρος και συμπεριφοριστής. Τους άρεσε και το χάρηκα πολύ.
[VICE Video] Κάποιοι Άνθρωποι Έχουν για Κατοικίδια Τίγρεις, Λιοντάρια και Τσιτάχ
Παρακολουθήστε όλα τα βίντεo του VICE, μέσω της νέας σελίδας VICE Video Greece στο Facebook.
Περίμενες ότι θα γίνει Viral;Για να πω την αλήθεια, όχι. Με πειράζουν για πλάκα οι φίλοι μου εδώ στη Σητεία, μου λένε «έγινες διάσημος» και κάτι τέτοια. Το ευχαριστήθηκα κυρίως, επειδή καταρρίφθηκε ένας μύθος που θέλει μόνο τα σκυλιά να εκπαιδεύονται. Αυτό δεν ισχύει. Όλα τα ζώα εκπαιδεύονται. Ανέβασα το βίντεο στο Facebook σαν αφιέρωση στους συμμαθητές και τους καθηγητές μου και τελικά έγινε viral. Χάρηκα που άρεσε στον κόσμο.
«Έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε ακόμα. Ο Μπακαγιόκο είναι αντικείμενο έρευνας για μένα»
Τρως κρέας;Θα σου απαντήσω ειλικρινά. Προσωπικά θεωρώ ότι ο άνθρωπος είναι ένα παμφάγο είδος, όμως, επειδή δεν πρόκειται να σταματήσει η κατανάλωση κρέατος, θα πρότεινα να ελέγχουμε ως καταναλωτές -και φορείς- την κατάσταση της ευζωίας των ζώων. Έβλεπα για παράδειγμα ένα σχετικό ντοκιμαντέρ που είχε κυκλοφορήσει παλιότερα και είπα στον εαυτό μου ότι, εφόσον δεν θα σταματήσουμε να τρώμε ζώα, καλό θα ήταν να επιλέγουμε αυτά που έχουν ζήσει ελεύθερα. Για παράδειγμα, δεν μπορώ να φάω το γουρούνι που είναι εγκλωβισμένο όλη του τη ζωή σε ένα κλουβί 2x2. Δεν θα αγοράσω ποτέ αυγά που προέρχονται από μία κότα που ζει σε ένα κλουβί στο οποίο ίσα που χωράει κι επειδή αυτό της προκαλεί στρες, την αποραμφίζουν επειδή παρουσιάζεται το φαινόμενο να τσιμπάει το ένα πουλί το άλλο. Για μένα τα ζώα πρέπει να ζουν όσο πιο ελεύθερα γίνεται. Έτσι δείχνουμε τον πολιτισμό μας και έχουμε μία καλύτερη ποιότητα κρέατος. Είμαι υπέρ της μικρής φάρμας.
Ο Μπακαγιόκο όμως θα «φύγει» από γηρατειά, έτσι;Εννοείται, έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε ακόμα. Εντάξει, εκπαιδευτής σκύλων είμαι, αλλά ο Μπακαγιόκο είναι αντικείμενο έρευνας για μένα. Σε καμία περίπτωση πάντως δεν πρόκειται να τον πιέσω να κάνει κάτι.
***
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου